luni, 29 octombrie 2012

Ienuparul este benefic e sanatatii

Ienuparul are o aroma puternica si racoritoare - marturie sta chiar ginul, bautura aperitiv foarte apreciata. Pe cat este de placut la gust, pe atat de benefic e sanatatii.

Desi unele popoare il considerau un leac pentru toate bolile, ienuparul este de ajutor in special rinichiilor darotita proprietatilor sale diuretice si antiseptice. Cistita si litiaza renala se trateaza prin masaj local in zona rinichilor cu frunze proaspete de planta sau cu ulei amestecat cu cateva picaturi de ulei de ienupar.
Odorizant si dezinfectant
De-a lungul vremii, ienuparul si-a castigat renumele de antiseptic - crengutele arse purificau aerul, omorand bacteriile in timpul epidemiilor de ciuma, holera sau febra tifoida. Azi, se folosesc mai ales pe timp de iarna, cand incaperile se aerisesc mai putin, iar microbii si bacteriile se inmultesc lesne in spatiile inchise. Crengutele arse raspandesc o aroma placuta si dezinfecteaza aerul din camerele in care au zacut bolnavii, pentru ca au proprietatea de a nimici orice microb.
Ca sa tii departe bolile contagioase, e bine sa mesteci un fruct de ienupar. Aroma proaspata alunga mirosul neplacut al gurii si ajuta digestia.
Purifica sangele
Uleiul esential de ienupar stimuleaza eliminarea acidului uric si a altor toxine din sange. Se recomanda in guta, artrita, boli reumatice si celulita. Se foloseste in masaj, comprese sau bai. Pentru prepararea ceaiului care curata sangele, tonifica stomacul, alunga balonarile, trateaza reumatismul, guta si bronsita, se folosesc vlastare de ienupar sau fructe. Se adauga o lingurita cu fructe sau vlastare la o cana cu apa clocotita, se infuzeaza zece minute, se strcoasa si se bea o cana pe zi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
1